Ennen kuin teet aloittelelevana kuntosaliharjoittelijana pitkän kuntosalisopimuksen olisi hyvä pohtia mihin on valmis ja mitä asioita salitreenaamiseen liittyy. Tässä muutama vinkki, jotka mielestäni olisi syytä pohtia etukäteen.
- Salin sijainti on ehkä tärkein asia aloittaessasi salitreenit. Mikäli sali sijaitsee vähänkin sellaisessa paikassa, että sinne lähteminen sijainnin takia alkaa mietityttämään niin sijainti on väärä. Hankala sijainti, pitkä matka tai heikot kulkuyhteydet eivät ainakaan innosta, vaan pikemminkin toimivat hyvinä (teko)syinä jättää treenit väliin. Myös salin aukioloajat kannattaa huomioida.
- Mitä tavoittelet? Parempaa kuntoa, lisää voimaa, lisää liikkuvuutta, lisää lihasta, kiinteyttä, painonpudotusta, urheilullista ulkonäköä.. Tavoite on tärkeä motivaattori.
- Oletko valmis elämäntapamuutokseen? Kuntosaliharjoittelussa vaikutukset ja muutokset esim. kehon kiinteytymiseen ja lihaskasvuun vaativat paljon aikaa.
- Kuinka usein olet valmis treenaamaan? On hyvä miettiä kuntosaliharjoittelun kustannukset. Eli ellet käy kuin kerran viikossa niin mikä sopimus sinun kannattaa tehdä, ettet maksa turhasta.
- Kuinka motivoitunut olet keräämään itse tietoa treenamisesta, ravinnosta, lihashuollosta ja levon merkityksestä? Vai haluatko itsellesi valmentajan, joka perehdyttää sinut kaikkeen tähän?
- Paljonko olet valmis kustantamaan harrastuksestasi kuukaudessa? Kuntosalikortti, varusteet, mahdolliset lisäravinteet ym.
- Ennen kuin teet pitkiä salisopimuksia kannattaa treenata esim. yksi kuukausi salilla, jolle ajattelit pidemmän sopimuksen tehdä. Käymällä siellä kuukauden selviää ruuhkaisuus, siisteys, laitteet/painot ja niiden riittävyys, pukuhuoneiden taso, sauna, asiakaspalvelu ym. Salilla käyminen ja jatkaminen pidempään varsinkin aloittelijalla voi tyssätä pelkästään siihen, ettei sali ja sen olosuhteet miellytä.
- Muista tehdessäsi kuntosalisopimuksen, että niistä eroon pääseminen voi olla erittäin hankalaa. Määräaikaiset sopimukset on erittäin vaikea päättää kesken kauden. Syyksi ei riitä esim. salilla käyvät häiriköt tai ruuhka. Tämän vuoksi on hyvä tutustua saliin esim. kuukausi ja sen jälkeen tehdä päätös jatkosta.
- Jos päädyt palkkaamaan valmentajan niin ota selvää hänen osaamisestaan. Haastattele ja kysele hänen kokemuksestaan ja miten hän valmennuksen tulee hoitamaan. Pelkän salitapaamisten 5 kertaa, saliohjelman ja ruokavalion yhdistettynä kuntotesteihin vuoksi ei kannata alkaa maksamaan satoja euroja. Ota kokenut valmentaja, joka ymmärtää käytännön tasolla ja itse treenanneena miten keho käyttäytyy ja mihin on realistiset mahdollisuudet kullakin treenattavalla.
- Hyvä muistaa perusasia: Se mitä treenaat niin siinä kehityt! Sinun tulee kuitenkin treenata oikein ja turvallisesti välttääksesi loukkaantumiset ja rasitusvammat. Tähän kannattaa aina kysyä neuvoja kokeneemmilta.
-Toni
Mitä aloittelevan salitreenaajan tulisi huomioida