
Poikani aloitti 14-vuotiaana aktiivisen salitreenin ns. nollasta ja nyt lähes 5 vuotta myöhemmin treenit jatkuvat edelleen.
Mulle liikunta on ollut isona osana elämää koko ikäni. Nuorempana yleisurheilu, futis, lätkä, lentopallo, tennis ja moni muu laji enemmän tai vähemmän. Joukkueurheilussa on tullut pelattua pääasiassa lätkää ja salibandya. Kuntosali, rullaluistelu, mäkijuoksu ja pyöräily ovat vanhemmalla iällä olleet tärkeimmät lajit. Viimeiset kymmenen vuotta olen keskittynyt pitämään itseni kovassa kunnossa. Liikkuvuus ja core ovat tärkeimpiä pointteja miettiessä mihin liikunnan avulla tulisi normikuntoilijan ja työssäkäyvän keskittyä iän karttuessa.
Valmentaminen on aina ollut haaveeni, mutta käytännössä saadakseen siitä riittävästi palkkaa tehdäkseen sitä tosissaan olen jättänyt sen vain pienimuotoiseksi harrastukseksi. Motivointini ja vaatimustasoni on sen verran kova, että valmennettavallani tulee olla kova tahto ja hänen tulee olla määrätietoinen. Vetämäni treenit ovat ajatuksella ”treenaa ja elä kuin urheilija”. Tämä tarkoittaa siis tavoitteellista kovaa treeniä, jossa huomioidaan kuitenkin treenaajan elämäntilanne ja fyysiset ominaisuudet. Ollaan rehellisiä itselleen ja nautitaan myös hyvästä ruuasta. Juhlitaan kun on sen aika. Eli elämäntapamuutoksena tehdään pikku hiljaa korjauksia parempaan ajatellen tavoitetta esim. viiden vuoden päähän. Mitään pikadieetteja tai priorisoituja yksitoikkoisia treenejä en lähde tukemaan. Priorisointi sopii kyllä, mutta vasta sitten kun pohjat ovat kokonaisuudessaan vahvat.
Tietomäärä mitä netistä ja sosiaalisesta mediasta tuutataan ulos on valtava. Aloittelijalle on hyvin vaikea löytää oikea tapa esim. lähteä kuntosalille treenaamaan ns. oikeaoppisesti. Kehtaaminen ja uskallus on monelle kynnyskysymys. Seuraamalla tätä sivustoni osiota opit alottelijana miten mun mielestä kannattaa aloittaa treenaaminen ja miten siitä tehdään mielekästä. Annan vinkkejä enkä puhu asioista ehdottomuuksina.
Treeniohjelmien suhteen tulee olla kriittinen ja tällöin tulee huomioida kuka treeniohjelman on tehnyt ja mikä tarkoitus ohjelmalla on. Personal trainerit myyvät usein omina ajatuksinaan copy pastetettua samaa settiä. Harjoitusmäärät, toistomäärät, liikkeet, laitteet, ruokavalio, syömissykli ym. tulisi käydä läpi henkilökohtaisin tapaamisin ja kartoittaa tavoitteet, sekä huomioida kaikki mahdollinen, jotta aloittelijan treeniura ei jäisi vain kokeiluksi. Suosin vapaita painoja ja treenmisen tavoite on kokonaisvaltaista urheilullisuuden tavoittelua. Sen tulee näkyä tuloksissa ja myös treenaajan ulkonäössä.
Treenimäärien tulee olla järkeviä ja treenien riittävän tehokkaita. Uni/lepo ja ravinto tulee olla laadukasta. Hyvin yksinkertaisia asioita eikä mitään uutta mullistavaa. Tätä vain ei monikaan ymmärrä ja tämän vuoksi he tarvitsevat valmentajan, joka saa heidät motivoitumaan ja innostumaan tavoitteet kirkkaasti mielessä. Kesä tulee kovaa vauhtia ja monella on kroppa kuntoon kesäksi- projekti ollut viimeiset viisi vuotta ollut tavoitteena. Seuraamalla blogiani saat vinkkejä ja kysymällä neuvoja kaikkeen mikä liittyy treenamiseen, ravintoon ja lihashuoltoon.