Edellisessä kirjoituksessani hieman pohjustin tulevaa eli tiesin jo valmiiksi, miten oikeusapuhakemuksieni kanssa tulee käymään Teollisuusliitossa. Omassa työtapaturma-asiassani en saa mitään apua, edes lakineuvoja lakimieheltä. Yli kolme vuotta olen apua pyytänyt vedoten ansionalenemaan, vahingonkorvauslakiin ja vakuutusyhtiön laittomuksiin. Perkaan Teollisuusliiton ympäristöyksikön perustelut tulevissa kirjoituksissani.
Teollisuusliitossa toimii työympäristöyksikkö, jonka tehtävänä on työympäristö- ja sosiaaliasioiden neuvonta. Siellä toimii 5 kpl työympäristöasiantuntijaa, jotka tulee ensin saada asiasi taakse, jota oikeusapuhakemuksesi voi ylipäätään läpi mennä. Tätä ennen tietenkin työpaikan luottamusmies puoltamaan asiaa. Eikä sekään välttämättä riitä. Lisäksi yksikössä on 2 kpl sosiaali- ja työympäristöasiantuntijaa, yksi työympäristöjuristi, sekä työympäristöpäällikkö. Jokainen voi päätellä, miten asioita edes voidaan hoitaa, kun tämä näin pieni yksikkö hoitaa kaikki Teollisuusliiton ilmoittamien jäsentensä asiat liittyen työympäristö- ja sosiaaliasioihin, noin 200 000 jäsentä edustettavana. Teollisuusliitto siis kokee tärkeämmäksi panostaa aivan johonkin muuhun kuin jäsenentensä asioiden ajamiseen ja näin ollen on heidän kannaltaan tärkeää pitää osasto pienenä ja ammattitaidottomana vastaten diipadaapaa jäsenille, jotka ovat työelämässään ajautuneet kriittiseen tilanteeseen terveytensä, toimeentulonsa tai työuransa jatkon kannalta. Pahimmassa tapauksessa nämä kaikki samaan aikaan kyseessä. Työtapaturma-asioissa huomasin heidän apunsa olevan vain konfliktien, jäsen konkreettisen auttamisen ja todellisuuden kohtaamisen välttelyä. Ainoa apu on saada opastusta valitusten tekoon eli Takon, Tamlan ja Vakuutusoikeuden suuntaan. Tämä on sitä samaa kirjelmien tekoa, joka ei johda mihinkään muuhun kuin loputtomaan valituskierteeseen. Ja tätä valitusten kierrettä he ympäristöyksikössä puoltavat ja mainostavat. Täysin väärä tie, oikeat keinotkin olisi käytettävissä.
En halua olla kannattajajäsenenä muiden pullakahvien tarjoajana, joten lähetin irtisanomisilmoituksen eroakseni Teollisuusliitosta 31.12.2023. Samalla ilmoitin A-kassaan haluni jatkaa heidän jäsenenään, hinta 9€/kk taatakseni mahdollisen ansiosidonnaisen. Ansiosidonnaisen saamiseksi sinun ei tarvitse kuulua Teollisuusliittoon, eikä mihinkään muuhunkaan ammattiliittoon. Ansiosidonnaisen saamiseksi sinun tulee kuulua työttömyyskassaan. Mikäli työsuhteessa tulee ongelmia, voit pyytää lakiapua ammattiliitosta. Mikäli et ammattiliitosta apua saa, olet tällöin maksanut ns. turhaa vakuutusta. Vanhoista ammattiliitoista ei lakiapua saa kuin harvat erittäin monimutkaisen protokollan ja hitaan sekä kankean organisaation vuoksi. Nykyisissä vanhoissa ammattiliitoissa poliittinen suhmurointi on ajanut perusajatuksen aivan väärille raiteille. Täysin siis eri asioihin, mihin tarkoitusta varten ammattiliitot ovat alun perin perustettu. Poliittiset lakot olivat viimeinen niitti päätökselleni. Uskon, että ammattiliittojen valta alkaa murenemaan ja nyt kun paniikkinappula on ammattijärjestöillä pohjassa, niin jäsenetkin alkavat kyseenalaistamaan vuosittaiset jäsenmaksunsa.
Vanhat ammattiliitot eivät ole kiinnostuneet muusta kuin vallasta, oman etunsa ajamisesta, sekä varallisuutensa kasvattamisesta. Teollisuusliitto syntyi, kun Metalliliitto, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ja Puuliitto yhdistyivät 1.1.2018. Aikoinaan erosin Metalliliitosta, koska en saanut apua törkeään laittomaan irtisanomiseen. Nyt nämä vanhat Metalliliiton ”opit” ovat Teollisuusliitossa määräävinä pykälinä ja tällöin jäsenten auttaminen ei todellakaan ole prioriteettilistan ykkösenä, kuten sen tulisi olla.
Tiesitkö muuten miksi ammattiliitot eivät julkaise jäsentensä auttamistapauksiaan säännöllisesti? Eikö olisi parasta mainosta näyttää, miten jäseniä autetaan? Tilastot oikeusapuhakemuksista ja myönnetyt oikeusavut kiinnostaisivat varmasti jäseniä ja varsinkin uusia jäsenhankintamarkkinoinnissa. Herää kysymys saako kukaan apua? Kirjoitan jatkossa kokemuksistani eri ammattiliittojen jäsenenä. Takaan, että tulee melko järisyttävää tekstiä. Pysytään kuulolla!
Parempaa uutta vuotta!
-Toni