Viime viikko oli menestyksekästä viestittelyä vakuutusyhtiön korvauskäsittelijän kanssa. Minullehan vaihtui käsittelijä ja olen nyt saanut jopa osaan esittämiini kysymyksiin vastauksia. Kiitos uudelle käsittelijälle. Olen käynyt myös keskustelua ammattiliiton edustajien kanssa ja avaan tässä kirjoituksessa miten tulen jatkossa asiaani viemään eteenpäin.
Uusi korvauskäsittelijä lähti tarkastamaan toteutuneita tulojani ja laskemaan ansionmenetyskorvaukseni määrää. Ja nimenomaan laskemaan sitä alaspäin, käyttämällä kaavaa, jota ei kukaan muu ymmärrä, paitsi vakuutusyhtiön työntekijät, koska näin he saavat korvauksia pienemmäksi. Työtapaturmani sattui vuonna 2013 ja siinä tulee soveltaa tapaturmavuoden työtapaturmalakia, ei uutta lakia. Seuraavassa muutama viittaus käsittelymerkintöihin, sekä käsittelijän sähköpostivastauksiin.
”Ansiot on kuitenkin tarkistettava vuosittain pyytämällä työnantajalta ansiot vta-lomakkeella.
Tulorekisteristä otettujen tietojen mukaan alentuma on 22,77 %, joten alentuma voi hyvinkin muuttua, kun saadaan työnantajalta mahdolliset palkattomat poissaolot ja palkankorotukset sekä korotetaan ansiot vuositasolle.”
Tätä 22,77% ei siis millään matikalla voi pyöristää alaspäin -> 20%, vaan se tulisi pyöristää -> 25%. (vakuutusyhtiön korvaus-% on aina pyöristettynä lähimpään 5%:n). Korvauskäsittelijä kuitenkin laski toteutuneiden tulojen tarkastuksessa taannehtivan palkankorotuksen vaikutuksen saaden prosentiksi 21,7 -> 20 % ja näin ollen vuositasolla korvaukseni saatiin laskemaan yli 2000€ päätöksellä, josta en voi valittaa. Kysyin käsittelijältä mikä laki määrittelee toteutuneiden vuositulojen tarkastuksen, koska eihän tällaista ole olemassakaan?
” Käsittelyperiaatteet tulevat vahinkohetken lainsäädännöstä, Valtioneuvoston asetuksista, Tapaturma-asiain korvauslautakunnan ohjeista, sekä alalla yleisesti sovituista säännöistä. Nämä saattavat muuttua vuosien saatossa. Olet oikeassa, ettei tähän ole suoraa lakipykälää”
Eli tarkoittaa siis käytännössä sitä, että vakuutusyhtiön työntekijät ovat soveltaneet vuonna 2013 tapahtuneeseen työtapaturmaan uutta lakia, saadakseen korvaukseni pienemmäksi.

Eli siis Seuraavaksi kysyin, miksi ette lisänneet vuoden 2013 vuoden toteutuneisiin työtuloihini samalla tavalla ”ylimääräistä”, kuten nyt lisäilette?
”Vuonna 2013 vuosityöansio on määritelty vielä arvioimalla. Uuden lain myötä sen laskenta muuttui ja sitä sovelletaan ansioiden laskentaan ansioiden vertailussa tänä päivänä”
Eli siis soveltavat mitä haluavat, miten haluavat kunhan saavat laskelmat yhtiön eduksi. Tekevät ”päätöksen” mistä ei voi valittaa. Joten kysyin mihin tämä valituskelvoton päätös perustuu, mikä laki antaa tällaiseen päätökseen mahdollisuuden eli estämään kansalaista lakisääteisen sosiaaliturvaan kuuluvan korvauksen ja siitä laittomasti tehdystä päätöksestä valittamisen?
”Tähän kohtaan lakihenkilömme vastasi, että kyse on yleisestä oikeudellisesta periaatteesta, ettei valituksenalaisesta asiasta voida valituksen vireillä ollessa antaa valituskelpoista päätöstä. Sinun valitusasioilla on suoraan vaikutus annettuihin korvauspäätöksiin, koska kyse on niiden määrästä. Mekin toivomme valituksien tekoa, koska niiden avulla ala kehittyy, mutta joissain tilanteissa valituksen teossa tulee odottaa. Toivotaan, että Vakosta tulee pian päätös”
Eli näillä edellä mainituilla myönnetyillä sovelteluilla saatte käsityksen, että vakuutusyhtiöllä ei ole mitään yhtenäistä linjaa, eikä lakisääteiseen sosiaaliturvaan kuuluvia lakipykäliä, joihin vahingon kärsijä voisi vedota. Vakuutusyhtiön työntekijät siis voivat myös kirjallisesti myöntää laittomuutensa, kuten voimassa olevan lain työtapaturman hetkellä korvaamisen nykyisellä muuttuneella lailla, jolloin voidaan vähentää korvauksia. Tämä siis tarkoittaa tulojen osalta, että vuosittaiset indeksikorotukset eivät koskaan tule vaikuttamaan ansioihini positiivisesti vaan tuloni pienevät vuosittain. Laitoin tästä seuraavanlaisen viestin:
”Vuoden 2023 vuosituloni vähennettynä 2024 indeksikorotetusta tapaturmavuoden vuositulosta tulen saamaan ilmoittamallanne vuodelle 2024 korvauksella n. 5300 € vähemmän kuin minulle lain mukaan kuuluu. Haluan nyt myös vuosien 2021, 2022 ja 2023 maksamanne korvausmäärät vuosittain eriteltyinä, kiitos. Tulen hakemaan puuttuvat korvaukset vahingonaiheuttajalta, koska te ette korvaa 100% ansionalemaa, kuten työtapaturmalaki edellyttää”
Vastauksia en ole saanut. Tämän jälkeen otin yhteyttä ammattiliittoon. Ilmoitin jo heille aiemmin, että en voi toimia Pääluottamusmiehenä jatkossa, mikäli jäsenet eivät työtapaturma-asioissa saa heille mainostettua oikeusapua. En koe, että olisin erityisessä asemassa sitä saadakseni, vaan sitä tulisi antaa apua tarvitseville. Selvisi, ettei ammattiliitto anna oikeusapua yksittäisten henkilöiden petossyytteisiin sääntöjensä mukaan (miksi ei?!?). Eli käytännössä jäsentä vastaan voi vakuutusyhtiö hyökätä lakimiehineen petosepäiltynä, mutta toisin päin se ei onnistu, vaikka petos olisi aivan selvä. Nyt anon oikeusapua jälleen kerran neuvotteluun vahingonaiheuttajaa vastaan vaatiessani vahingonkorvausta ansionmenetyksestä vahingonkorvauslain perusteella. Tätä olen jo aiemmin 6 vuoden ajalta saanut. En tiedä saanko tähänkään oikeusapua, mutta kirjoitan tästäkin miten asiassa tulee käymään. En ole siis pelkästään omalla asialla, vaan olen ajautunut niin syvälle tähän vakuutusyhtiöiden työntekijöiden moraalittomuuteen, että se ei kestä päivänvaloa. Oma asiani on nyt täysin matemaattinen ja lakipykäliin perustuva, eikä kyse ole syy-yhteydestä eikä siitä saako työtapaturmasta työtapaturmalakiin kuuluvat korvaukset. Sen taistelun voitin vuonna 2016, mutta taistelu ja vakuutusyhtiön työntekijöiden harjoittama kiusaaminen jatkuu edelleen. Se tulee jatkumaan niin kauan, että heillä ei ole mitään korvattavaa. Tämän he pyrkivät tekemään tulevien vuosien aikana. Apuja en saa mistään ja mikäli ammattiliitto ei tässäkään auta, niin ei heiltä kukaan muukaan jäsen tule saamaan hänelle kuuluvaa oikeusapua liittyen työtapaturmavakuutuksiin. Apua voi saada valitusten tekemisiin, mutta kuten olen jo useasti tästä todennut sen olevan ajanhukkaa. Oikeusavun saaminen ei ole pelkästään pelastus vaan sen tulisi olla asiantuntevaa. Onko oikeasti missään lakimiestä, joka lähtisi ajamaan asioita oikein? Pyysin ammattiliitolta luettavaksi keissit, joissa ovat ottaneet turpaan vakuutusyhtiöitä vastaan. Haluan lukea ne nähdäkseni onko asiat ajettu oikein.
En pyydä enempää mitä minulle kuuluu. Vaadin myös rangaistuksia laittomuuksien tekijöille. Elämme vuotta 2023, eikä näitä moraalittomuuksia pystytä enää peittelemään, kuten vuonna 1983. Sama pätee ammattiliittojen suhtautumista jäseniinsä. Poliittinen määräily kytköksineen ja virkamiesten/ virkamiesasemassa olevien keskinäinen suojelu tekee asioiden oikeudellisuuden toteutumisen mahdottomaksi. Ihmisten tulisi herätä ymmärtämään miten täällä Suomessa asioita hoidetaan. Sillä ei ole, eikä tule olemaan merkitystä päätösten suhteen, kuka esim. hallituksessa tai eduskunnassa istuu. Moraali ja arvot. Itse en niitä tule koskaan myymään. Omat ratkaisuni Pääluottamusmiestehtävän jatkosta teen lähiaikoina ja uskon ratkaisun jopa hieman yllättävän. Pysythän kuulolla, kiitos!
Tiesitkö muuten, että ”puolueettomassa” Takossa toimiva lakimies tai lääkäri voi toimia molemmissa instansseissa yhtä aikaa. Samoin ”puolueettomaan” Tamlaan voi siirtyä Takon puheenjohtajasta Tamlaan puheenjohtajaksi valvomaan mm. laintulkintaa.