Tämä on asia, johon moni kommentoi tietämättään mitä sattuu. Varsinkin ammattiliitojen edustajat ovat paniikissa, mikäli lakia muutettaisiin. Vanhat ammattiliitot kokevat uhaksi, että kaikki työntekijät voisivat yhdessä (järjestäytymättömät, järjestäytyneet riippumatta ammattiliitosta) valita keskuudestaan luottamusvaltuutetun edustajakseen ajamaan koko työyhteisön asioita ja oikeuksia, sekä tekemään mm. paikallisia sopimuksia. Tämähän ei nykyään ole mahdollista -> luottamusvaltuutettu vs. luottamusmies
On täysin käsittämätöntä, että nykyinen järjestelmä ja lait ovat vielä pystyssä. Ammattiliitot ovat ulkoistamassa sopimisen enenemässä määrin paikalliseksi sopimiseksi ja antavat tähän oikeuden luottamusmiehelle, jolla ei ole välttämättä mitään kiinnostusta/motivaatiota hoitaa luottamustehtäväänsä saadun mandaatin mukaisesti. Työnantajalla on esim. paikallisen sopimuksen tekemiseen yleensä valmiina iso työnantajapuolen edustus varsinkin isommissa yrityksissä ja vastassa luottamusmies, jonka osaaminen neuvottelutaidoissa, sopimusteknisissä asioissa ja lakipykälien ymmärtämisessä perustuu hyvin usein vain ammattiliiton lyhyisiin koulutuksiin tai omiin oletuksiin. Mikäli työnantaja painostaa, joutuu työntekijöiden edustaja neuvotteluissa tiukkaan paikkaan ja hänen tulisi pystyä perustellusti lyömään argumentit tiskiin. Neuvotteluasema on usein epäreilu ja tähän tarvitaan stressinsietokykyinen ja jämäkkä neuvottelija ajamaan työntekijöiden asioita.
Onhan tässä nyt täysin käsittämätön asetelma työntekijöiden keskuudessa, mikäli heidän edustajanaan on luottamusmies, joka ei ole velvoitettu ajamaan kaikkien työntekijöiden etuja ja oikeuksia. Työntekijöiden edustajana on työpaikalla käytössä olevan työehtosopimuksen ja sen ammattiliiton jäsenten valitsema luottamusmies, jonka valitsemiseen ovat vain kyseisen ammattiliiton/ammattiosaston jäsenet vaikuttamaan. Aivan sama, vaikka näitä jäseniä olisi vain pieni osa koko työpaikan jäsenistöstä. Luottamusmiehen tulisi edustaa kaikkia työntekijöitä, sillä siitähän hänelle maksetaan luottamusmiestunteina ja luottamusmieskorvauksena perustuen koko työntekijämäärään. Minua kiinnostaa onko ammattiliitto tosiaan työnantajaliiton kanssa sopinut suoraan näistä korvauksista? Eikö ammattiliitto ja työnantajaliitto maksa luottamusmiehen vapautustuntien ajan palkkaa ja erillistä luottamusmieskorvausta vai oikeastiko työnantaja tämä joutuu työehtosopimuksen mukaisesti maksamaan kokonaan itse? Tätä en tosiaan tiedä, joten joku asian tietävä voisi minulle siitä infota lähteen/lakipykälän muodossa, kiitos.
Mikäli työpaikallasi tulee työnantajan puolelta esim. epäasiallista kohtelua, laittomuuksia tai kutsu kolmikantakeskusteluun, niin työntekijällä on oikeus kutsua paikalle kenet tahansa, kuuluu sitten johonkin ammattiliittoon tai ei. Työntekijä voi ottaa mukaansa työkaverin, luottamusvaltuutetun tai vaikka lakimiehen. Ja kannattaakin ottaa. Vanhojen ammattiliittojen oletus on, että luottamusmies on paras vaihtoehto. Tämä voi joskus pitää paikkansa, mutta tiedän lukuisia tapauksia, joissa luottamusmies on mennyt työnantajan puolelle ja asia on oikeudessa päättynyt työnantajan tappioksi. Mieti siis tarkkaan ongelmatilanteissa, keneen luotat. Tätähän ei luottamusmiehen kohdalla tulisi koskaan joutua miettimään ja kyseenalaistamaan. Mikäli nyt liittyisit Vapaa ammattiliitto Valoon ja tarvitsisit lakiapua, niin asian käsittely hoituisi nopealla aikataululla. Omalla työpaikallani olen kaikkien työntekijöiden käytettävissä mikäli tarvitsevat henkilökohtaisiin neuvotteluihin tukea. Minua ei kiinnosta kuuluuko ammattiliitton vai ei tai mihin ammattiliittoon kuuluu. Toki lakiapua en voi tarjota kuin Vapaa ammattiliiton jäsenille. Työntekijöiden tulee olla yhteisö, joka puolustaa toisiaan vääryyksiä kohdatessa. Nykyiset ammattiliitot aiheuttavat nytkin mm. poliittisilla lakoillaan hyvässä yhteishengessä olevaan työyhteisöön ristiriitoja käskyttämällä jäseniään ja vielä yrittäessään velvoittaa muutkin kuin liiton jäsenet tukemaan oman edun tavoitteluaan.
Joka tapauksessa luottamusvaltuutettu samoilla oikeuksilla kuin luottamusmies olisi hieno uudistus nykytyöelämään. Tällöin ihmisten tasa-arvoinen kohtelu, ihmisoikeudet, sekä perustuslaki ja työsopimuslaki eivät olisi toisiinsa nähden ristiriidassa. Niin kauan kun vanhat ammattiliitot saavat asian määrätä niin lakimuutosta ei tule. Onneksi nykyhallitus on asian muuttamassa. Toivon todellakin niin.
-Toni