Tänään Iltalehden julkaisema artikkeli Plus-tilaajille on luettavissa täältä, mikäli siis vain omaa maksulliseen palveluun Alma-tunnukset. Kyseinen artikkeli on julkaistu alun perin Talouselämässä sen ollessa tällöinkin maksumuurin takana. Kannattaa käydä uravalinnankin kannalta lukaisemassa sillä ortopedit ja työterveyslääkärit pääsevät vakuutuslääkäreinä kohtuu koviin tuloihin. Mun mielestä moraali myydään kuitenkin liian halvalla eli hekin joutuvat vakuutusyhtiöiden kusettamaksi. Säälittävää.
Vakuutuslääkärien palkkalistauksessa on tuttuja nimiä ja eräskin listauksessa olevista oli itse asiassa mainittuna taannoisessa artikkelissani Missä vakuutuslääkärit työskentelevät ja pitävät vastaanottojaan?. Ei nimeltä, mutta kuitenkin. Oma valituskeissini ja päätöksentekoon Vakuutusoikeudessa osallistunut vakuutuslääkäri ei tässä palkkalistauksessa ole. Hänen kytköksensä, eikä samaan päätöksentekoon osallistuneesta lakimiehestä ammatillisen osaamisen ja kytkösten vuoksi kestä päivänvaloa. Tai Suomessahan se on aivan sama, sillä virkamiehet tai virkamiesasemassa olevat eivät ole asiasta kiinnostuneet paskan vertaa eli eivät myöskään välitä hallintolaista. Koska seurauksia laittomuuksista ei tule. Virkaa ei menetetä, lupia ei poisteta, rangaistuksia ei anneta.
Vakuutuslääkäri tekee päätöksensä edustamansa yhtiön etua ajaen kasvattaen yhtiön voittoa. Hän kuuluu todellakin bonusjärjestelmiin ja saa bonusta hylätyistä päätöksistä. Hän hyötyy heikommassa asemassa olevan henkilön kustannuksella ajaen omaa etuaan. Täysin sairasta, mutta näille vakuutuslääkäri- ja vakuutuslakimiesreppanoille ymmärrettävää toimintaa heidän kannaltaan, koska heistä ei ammattilisesti muuhun ole. Lääkärin etiikka ei heille merkitse mitään.
Kyseinen Iltalehden artikkeli oli tehty taas osin sinne päin, mutta hyvä että asia saa julkisuutta. Jutussa nostettiin esiin mm. työkyvyttömyyseläkeratkaisut ja niiden hylkäysperuste jäljellä olevasta työkyvystä. Työkyvyttömyyseläkkeelle pääsy vaatii vuoden sairausloman ja sen jälkeen vähintään pysyvä 60 % työkyvyn aleneman kaikkiin mahdollisiin töihin. Työtapaturmaeläkkeelle pääsee vuoden jälkeen ja yksi kriteereistä on pysyvä 10 % työkyvyn alentuma. Varsinkin tämän 10 % työkyvyttömyyden eväämiseen tarvitaan moraalittomia vakuutuslääkäreitä ja vakuutusyhtiön keksimää vakuutuslääketiedettä, vakuutusyhtiöiden pyörittämää muutoksenhaun toimielimiä (Tako, Tamla, Vakuutusoikeus), sekä virkamiehiä tukemaan ja hyväksymään laittomuudet.
Tiesitkö muuten, että tuomareiden sidonnaisuus- ja sivutoimirekisteri on Oikeusrekisterikeskuksen ylläpitämä julkinen rekisteri, johon merkitään tiedot tuomareiden, tuomioistuinten asiantuntijajäsenten ja käräjäoikeuden lautamiesten sidonnaisuuksista sekä tuomareille ja esittelijöille myönnetyistä sivutoimiluvista ja sivutoimista saaduista tuloista. Eli mikäli olet saanut Vakuutusoikeudesta päätöksen, voit tarkistaa päätökseen osallistuneiden lääkärien ja lakimiesten kytkökset. Toki rekisteriin ei kaikkia sidonnaisuuksia ”muisteta” luonnollisestikaan ilmoittaa.
Vakuutusoikeustuomareiden, ylilääkärin ja asiantuntijajäsenten sidonnaisuudet ovat nähtävillä suoraan rekisteristä: https://asiointi.oikeus.fi/sidonnaisuus-ja-sivutoimirekisteri/ilmoitus/search
Kannattaa esim. ammattiliiton jäsenenä tarkastaa vaikkapa oman ammattiliiton lakimiesvarapuheenjohtajan sidonnaisuudet ja miettiä onko Vakuutusoikeudessa ratkaisukokoonpanossa istuminen oikein, kun samaan aikaan on päättämässä jäsenentensä oikeusavusta työtapaturma-asioissa. Kuten olen aiemminkin todennut ammattiliittojen puheenjohtajien sidonnaisuuksista vahinkovakuutusyhtiöiden ja eläkevakuutusyhtiöiden hallituksiin, sekä puoluepoliittisista kytköksistä, en edelleenkään ymmärrä, jos tämän kuultuasi haluat edelleenkin maksaa näille takinkääntäjille jäsenmaksuja. Kysyppä ihmeessä omasta ammattiliitostasi asiaa. Samalla voit kysyä työtapaturma-asioiden hoitoon ammattiliiton maksamaa oikeusturvavakuutusta ja sen sisältöä korvattavuuden osalta. Tuskin saat vastaukseksi muuta kuin hiljaisuutta.
-Toni