Yli kolme vuotta on kulunut odottaessa syyskuussa 2021 aloittaessani valitusprosessia vakuutusyhtiön tekemästä väärästä päätöksestä. Tamlaan asti valitin toteutuneiden tulotietojen vääristämisestä yläkanttiin, koska vakuutusyhtiön lakimies laski tällä tavoin minulle kuuluvaa ansionmenetyskorvausta. Valitusasian ollessa vireillä, ansionmenetyskorvausta laskettiin edelleen vakuutusyhtiön omilla laskukaavoilla marraskuussa 2023, eikä tapaturmaeläkkeeseen tehtyä indeksikorotusta vuoteen 2024 ole vieläkään tehty. Uuden päätöksen saan nyt marraskuussa 2024.
Kuukausipalkkani nousi äskettäin, joten olen velvollinen tapaturmalain mukaisesti ilmoittamaan tulojani koskevat muutokset vakuutusyhtiöön. Tulojen nousun he huomioivat omilla kikkailuillaan, vaikka Tako on asioihin antanut omat ohjeistuksensa. Niitähän vakuutusyhtiöiden ei tarvitse noudattaa, elleivät ohjeistukset ole vakuutusyhtiön tuloksen kannalta edullisia.
Päätösten antaminen ja perusteleminen työtapaturma- ja ammattitautiasioissa on ohjeistettu Tapaturma-asiain korvauslautakunnan 25.9.2023 antamassa yleisohjeessa. Linkistä löytyy esimerkkiratkaisuja ja myös oman kiistani kannalta hyvin eriävää toimintaa oman vakuutusyhtiöni toiminnasta kuin ohjeistettu. Tässä muutama esimerkki toteutuneiden tulojen tarkastuksesta ja miten ne ovat määritelty:
”Olemme määrittäneet ansionaleneman tulorekisteristä ja työnantajaltasi saamiemme, uuden työsi ansioita ajalla 1.2.2023–30.4.2023 koskevien tietojen perusteella.”
”Olemme toukokuussa 2023 tarkistaneet työansiosi vuosilta 2019–2022 Verohallinnolta ja tulorekisteristä saamistamme tiedoista. Olemme myös selvittäneet tiedot voimassa olevista työsuhteistasi ETK-otteelta sekä pyytämällä selvitystä työsuhteistasi sinulta ja työnantajaltasi YY. Olemme myös kuulleet sinua ennen asian ratkaisemista.”
Aika selkeät ohjeet, mutta minun kohdallani vakuutusyhtiön lakimies sai lisättyä yli 5000 € toteutuneihin vuosituloihini olemassa olevilla tiedoilla. Tämän todistin virhelliseksi, sillä en hänen määrittelemäänsä vuosituloa edes seuraavana vuonna saavuttanut. Lisäksi jouduin liikaa maksetuista korvauksista takaisinperintään ilman oikeutta antaa vastinetta.
Täältä löytyy Tapaturma-asian korvauslautakunnan 4.2.2019 antama
muutoksenhaun ohjeistus ja menettelytavat. Vakuutusyhtiöhän ei koskaan toimittanut Tamlaan valituksessani mainittuja liitteitä. ”Valituskirjelmä toimitetaan vakuutuslaitokselle. Valituskirjelmän toimittaminen tapahtuu aina lähettäjän vastuulla. Valituskirjelmä voidaan toimittaa henkilökohtaisesti, lähettiä käyttäen, postitse tai sähköpostitse.” Toimitin valituksen sähköpostitse ja osan liitteistä kävin Turun keskustan toimipisteeseen henkilökohtaisesti toimittamassa, koska tarkoitukseni oli samalla keskustella vakuutusriidastani. Kopiot otettiin ja leimattiin asianmukaisesti. En tietenkään voinut kuvitella, että liitteiden kadottaminen (myönnetty sähköpostissa) olisi ollut mahdollista ja asiani käsittely ilman niitä. ”Valituskirjelmää ja sen liitteitä ei saa erottaa toisistaan, vaan ne on toimitettava
muutoksenhakulautakunnalle yhtenäisenä nippuna tietyssä järjestyksessä ja alkuperäisenä.”
Tamlassa asiani käsiteltiin ilman puuttuvia liitteitä, eikä ketään kiinnostanut kyseiset todisteet, eikä hallintolaki. ”Työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisten vakuutusten muutoksenhausta säädetään TyTAL:ssa. Muutoksenhakuasteissa noudatettavasta menettelystä säädetään hallintolainkäyttölaissa (586/1996)”. En siis valittanut tulojeni vääristelystä Vakuutusoikeuteen, sillä asiani käsittelyssä oli vakuutusyhtiön ja Tamlan osalta tehty törkeä menettelyvirhe: jätetty valituksessani mainitut todisteet (tuhottu/kadotettu) toimittamatta ja asia ”käsitelty” Tamlassa ilman niitä. Tästäkin todisteena Tamlan liiteluettelo, jossa liitteitäni ei mainita. Valitin kuitenkin puuttuvasta vuosibonuksesta, jota ei ollut huomioitu tapaturmavuoden 2013 vuosituloihini, vaikka se siihen kohdistuu ja olisi olemassa olevan lain mukaan tullut huomioida.
”Muutoksenhakuasteille toimitetaan vain ne asiakirjat, joilla on ollut merkitystä valituksenalaista asiaa ratkaistaessa. Esim. jos valitus koskee vuosityöansiota, ei lääketieteellisiä selvityksiä ole tarpeen toimittaa. Jos valitus koskee lääketieteellistä asiaa, vuosityöansiotietoja ei ole tarpeen toimittaa. Kaikista asiakirjoista, myös skannatuista, tulee luotettavasti ilmetä päivä, jolloin ne ovat saapuneet vakuutuslaitokseen.” Nyt vuosibonusasiani kohdalla vakuutusyhtiö on toimittanut yli 1000 sivuja dokumentteja Vakuutusoikeuteen. Tamlakäsittelyssä niitä oli noin 400. Miten tämä voi olla edes mahdollista, että lisätodisteiksi vuoden 2013 tulotietoihin hyväksytään esim. uusia sähköpostikeskusteluja joissa keskustellaan terveystiedoista? Eikö Vakuutusoikeudessa kellään kellot soi, että mitä vakuutusyhtiö yrittää hämmentää ja sekoittaa. Pitkittää tahallisesti käsittelyä. Voin kertoa, että varmasti ymmärtävät, mutta tämä pelleily kuuluu pelin henkeen. ”Puolueetonta ja oikeudenmukaista.”
Eli tosiaan ilmoitin äskettäin vakuutusyhtiöön työtehtäväni muutoksesta ja palkankorotuksesta. Vastineeksi sain tämän eli sähköpostini toimitettiin lisätodisteeksi Vakuutusoikeuteen:

Asiani käsittely siis viivästyy jälleen. Lisätodisteeksi käy siis oma arvioni tulevan vuoden vuosituloistani vuoden 2025 osalta. Laitoin toki verotustietoni vuosilta 2021-2023 verohallinnon sivuilta avaamaan todelliset toteutuneet tuloni jälleen kerran. Marraskuussa vakuutusyhtiö tekee uuden päätöksen koskien ansionalenemakorvaukseni määrää ja lähettää päätöksen Vakuutusoikeuteen. Tällä tavoin yksinkertainen vuosibonuksen määräytyminen vuosituloihini vuodelle 2013 valitukseni käsittely vain venyy. Yli kolme vuotta on mennyt, eikä loppua näy.
-Toni