Olen useasti kirjoittanut työtapaturmassa terveytensä, työkykynsä menettäneen ja toimeentulonsa vakuutusyhtiöltä lakisääteiseen sosiaaliturvaan kuuluvaa tapaturmaeläkettä saavan roikkuvan ns. ”löysässä hirressä”. Jonain päivänä ns. ”varma” eläke ei tulekaan tilille. Mitään ennakkoilmoitusta ei ole annettu, kuulemispyyntöä ei ole lähetetty. Vakuutusyhtiö on vain päättänyt jättää maksamatta korvausta yksipuolisella päätöksellä.
Miten tämä on mahdollista? Vakuutusyhtiön ilmoitus: “Hallintolain (434/2003) 34§ mukaan asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattava tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun.” Vakuutusyhtiön ei todellisuudessa tarvitse kysellä yhtään mitään, eikä kyselyn perusteellakaan tarvitse vastapuolen vasta-argumentteja noteerata, mikäli lainvoimaisesta päätöksestä on kulunut alle 5 vuotta. Korvauksen maksaminen vain yksinkertaisesti katkaistaan ja asia lähtee sen jälkeen muutoksenhakulautakuntaan Tamlaan käsiteltäväksi. Työtapaturma- ja ammattitautilaki

Jokainen varmaan ymmärtää mitä tämä tarkoittaa vammautuneen kohdalla. Toimeentulo on lähtenyt sormia napsauttamalla ja laskut sekä eläminen pitäisi kustantaa. Kukaan ei ole taloudellisesti varautunut siihen, että joutuu odottamaan ilman toimeentuloa eli tapaturmavakuutuksesta maksettavaa ansionmenetyskorvausta yht’äkkiä 1-2 vuotta, onko korvauksen katkaiseminen tehty väärin perustein. Eikö lainvoimainen päätös tulisi kumota lainvoimaisella päätöksellä ja toimeenpiteet vasta sen jälkeen? Hallintolaissa mainitaan asia-/ menettelyvirheestä seuraavaa:


Vakuutusyhtiö tekee kannattavaa liiketoimintaa, eikä sen korvausten maksaminen perustu oikeudenmukaisuuteen tai tasa-arvoiseen kohteluun. Vuositasolla verrataan maksettavien korvauksien määriä vs. saadut vakuutusmaksut. Vakuutusmaksuja korotetaan ja uusia kalliita korvauskeissejä joudutaan pakostakin alkaa maksamaan. Tällöin on vakuutusyhtiön moraalittomat työntekijät voivat parantaa omien bonuksien houkuttelemina yhtiön tulosta tekemällä petoksen eli rikkoa lakia. Ainut seuraus on viivästyskorko, mikäli esim. katkaistaan tai vähennetään jo lainmukaisella päätöksellä maksettavaksi määrättyä vanhaa korvausta ilman uutta kumoavaa lainvoimaista päätöstä. Takaisinperintä päälle ja ahdinko on korvauksia saaneelle henkisesti mahdoton. Vastaan ei voi taistella. Ketään ei kiinnosta. Kukaan ei auta.
Käykäähän lukemassa Hannu Tikkasen äskettäin avattua blogia osoitteessa Kokemuksia Fennia asiakaspalvelusta – Lue tai jaa omasi Mikäli sinulla on tarinasi kerrottavana, niin jaathan sen Hannulle, jotta saadaan yhdessä enemmän näkyvyyttä ja ennen kaikkea tietoa vakuutusyhtiöiden korvauskäytännöistä. Kaikki vakuutusyhtiöt toimivat samalla tavalla.
Tiesitkö muuten, että kun korvausten maksu on lopetettu, joutuu työkyvytön yhteiskunnan elätettäväksi ja tukiverkkojen maailmaan. Sieltä hän saanee viiveellä pienen osan korvauksia, jotta edes jotenkin pärjäisi. Hakee työkyvyttömyyseläkettä. Saa kielteisiä päätöksiä, koska eikö hänen tapaturmaeläkettä tulisi saada ensisijaisena. Tämä kaikki vain siksi, koska miljardiomaisuuden omaava vakuutusyhtiö on valjastanut moraalittoman lammaslauman toteuttamaan säälimätöntä heikommassa asemassa olevien kiusaamista ja alistamista. Mikäli päätös muuttuu vahingoittuneen eduksi, kerää Kelat sun muut ensin omansa pois, sillä vakuutusyhtiöstä maksetaan ensisijaisille edunsaajille eli väliaikaisille maksajille ensimmäisenä ja loput mitä jää jäljelle vahingoittuneelle. Rikastumiskielto. Eikä tietenkään mitään seuraamuksia vakuutusyhtiön ahkerille moraalittomille lampaille tekemistään laittomuuksista. Toistavat tämän ehkä jo seuraavalla viikolla uudelleen valittaneelle, joka tapauksessa jollekin.
-Toni