Tutkintapyynnön tekeminen on minulle uusi asia. En ole ennen sellaista tehnyt, mutta nyt sitä olen yli vuoden valmistellut odotellessani, että Tamla saa suosituksensa aikaiseksi. Esitutkintapyynnön sisällöstä ei ole erityisiä säännöksiä, joten sen voi tehdä vapaamuotoisesti. Kirjeen sisällössä on keskeistä, että siinä kuvataan lainvastainen toiminta (kuka, mitä, missä, milloin, miten, mitä vaikutuksia havaittavissa), pyydetään poliisia tutkimaan asia ja annetaan tarvittavat yhteystiedot lisäselvitystä varten. Ilmoitukseen liitetään olemassa olevat keskeiset dokumentit. Seuraavaksi tarkemmin perusasiat, jotka tulee tuoda tutkintapyynnössä julki.
TUTKINTAPYYNTÖ ESITUTKINTAVIRANOMAISELLE
Asia
Ilmoitus esitutkintaviranomaiselle asiasta, joka koskee…(tapahtumatiedot)
Toimenpidepyyntö
Pyydän poliisia suorittamaan esitutkinnan sen selvittämiseksi, onko….toiminut lainvastaisesti.
Pyydän poliisia selvittämään (pvm ja paikka) tapahtuneen onnettomuuden syyn ja liittyykö mahdollisesti tahallinen tai tuottamuksellinen teko tai laiminlyönti, joka rikkoo (lakia/päätöstä/määräystä/lupaehtoa).
Asia on kiireellinen syyteoikeuden vanhenemisen takia.
Toiminnanharjoittajaa koskevat tiedot/vastuun kohdentuminen (jos tiedossa)
Vastuullinen henkilö(t)/
toiminnanharjoittajan nimi (Oy Ab), yhteystiedot, yrityksen vastuuhenkilöt ja toiminnan sijaintipaikka
Asian ilmitulo
Havaittu lainvastaisuus
Asiassa on toimittu vastoin lakia
Toiminnan yhteydessä on laiminlyöty…
Toimenpiteellä on aiheutettu vahinkoa…
Vahingonkärsijät ja muut asianosaiset
Havaitut haitat ympäristöön ja terveyteen
Asianomistajien ja vahingonkärsijöiden nimet ja vaatimukset
Asian merkitys
Asialla on laajempaa yhteiskunnallista merkitystä kaikkien hyvinvoinnin, oikeuksien ja turvallisuuden kannalta
Liitteet
Yhteystiedot
Eli seuraavassa kappaleita tutkintapyyntöni sisällöstä lähtien pohjustuksesta:
Etuuksien toimeenpano Tapaturmavakuutuksen toimeenpanossa on kyse perustuslain 124 §:n tarkoittamasta julkisen hallintotehtävän hoitamisesta. Osassa tehtävien toimeenpanoa on kysymys myös julkisen vallan käytöstä. Yleisesti ottaen julkista valtaa käytetään annettaessa yksipuolisesti lain nojalla toista velvoittava määräys tai päätettäessä yksipuolisesti toisen edusta, oikeudesta tai velvollisuudesta. Esimerkiksi lakisääteiseen tapaturmavakuutukseen kuuluvien korvausten myöntämistä, vakuuttamisvelvollisuutta ja vakuutusmaksujen määräämistä koskevaa ratkaisutoimintaa voidaan pitää julkisen vallan käyttönä.
Tapaturmavakuutuksen toimeenpanossa noudatetaan tapaturmavakuutuslain lisäksi hallinnon yleislaeista hallintolakia, julkisuuslakia, henkilötietolakia, kielilakia sekä sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annettua lakia.
Perustuslain 118 §:n 3 momentissa säädetään virkamiehen ja muun julkista tehtävää hoitavan henkilön virkavastuusta. Sen mukaan jokaisella, joka on kärsinyt oikeudenloukkauksen tai vahinkoa virkamiehen tai muun julkista tehtävää hoitavan henkilön lainvastaisen toimenpiteen tai laiminlyönnin vuoksi, on oikeus vaatia tämän tuomitsemista rangaistukseen sekä vahingonkorvausta julkisyhteisöltä taikka virkamieheltä tai muulta julkista tehtävää hoitavalta sen mukaan kuin lailla säädetään.
Rikoslain (39/1889) 40 luvun 12 § sisältää säännökset julkista valtaa käyttävän henkilön rikosoikeudellisesta virkavastuusta.
Vahingonkorvausvastuusta säädetään vahingonkorvauslaissa. Lain 3 luvun 2 §:n säännöstä julkisen vallan käyttäjän tuottamuksesta sovelletaan paitsi julkisyhteisöihin myös muihin yhteisöihin, kun ne lain perusteella hoitavat julkista tehtävää ja tässä tehtävässä käyttävät julkista valtaa.
Esitutkintalain mukaan poliisin on suoritettava rikosasiassa esitutkinta, mikäli asianosainen epäilee rikoksen tapahtuneen.
Koska esittämässäni tutkintapyynnössä on epäiltyjä (vakuutusyhtiön työntekijöitä) jutun tutkintaa ei voi keskeyttää esitutkintalain perusteella. Asiaa ei voida rajoittaa syyttäjän hyväksynnällä, koska asia ei ole vähäpätöinen. Voiko vakuutusyhtiön työntekijät syyllistyä rikokseen tehtävässään ja joutua vastuuseen henkilökohtaisesti? Tätähän ei perustuslaissa eikä rikoslaissa ole todettu hyväksyttäväksi.
Omassa tapauksessani osa vakuutusyhtiön työntekijöiden tekemisistä ja tekemättä jättämisistä ovat kaiketi vanhentuneet (syyteoikeuden vanheneminen), mutta niiden luulisi toimivan johdannossa, jossa kerron taustat todisteineen. Haluan, että vakuutusyhtiöiden toimintaa tutkitaan laajemmin, sillä asialla on yhteiskunnallista merkitystä kaikkien hyvinvoinnin ja oikeuksien kannalta.
Asian vieminen tämän jälkeen EU:n ihmisoikeustuomioistuimeen onnistuu vasta, kun ihmisoikeusvalituksen edellytykset täyttyvät eli
1. väite siitä, että viranomainen on loukannut ihmisoikeussopimuksella turvattua oikeutta
2. kaikki kotimaiset oikeuskeinot on käytetty
3. valitus on tehty neljän kuukauden kuluessa siitä, kun korkein kansallinen oikeusaste tai muu viranomainen on antanut lopullisen päätöksensä asiassa
Ei tämä helpoksi ole tehty, koska ilmaisia neuvoja ei saa ja kaikki pitää oman kantapään kautta kokea ja opetella. Julkisuus ja yhteisöllisyys ovat yhdessä voima, jolla vakuutusyhtiöiden työtekijöiden säälimätön moraalittomuus saadaan loppumaan. Mikäli onnistuisin saamaan syyttäjän syyttämään niin tällöinhän yllä oleva pohja olisi kaikkien vapaassa käytössä esimerkkinä pohjustuksesta tutkintapyyntöön. Kannattaa siis seurailla kuinka asiassani käy.
Seuraava aihe on työnantajan näkökulma ja suhtautuminen korvaustaisteluun työtapaturman sattuessa. Mitä tämä voi pahimmillaan tarkoittaa työnantajalle, kun vakuutusyhtiön työntekijät eivät noudata lakia ja kuvittelevat, että asia taputellaan kieltämällä kaiken. Mikä on työnantajan korvausvastuu, mikäli työtapaturman uhri ei saa lakisääteisiä korvauksiaan? Kuvitteleeko joku, että Suomessa on jokin vakuutus, jonka ottaessaan voi pilata toisen elämän joutumatta korvausvastuuseen? Onko sittenkin.. työtapaturmavakuutus? Ei sekään. Miksi työnantaja on velvoitettu ottamaan lakisääteinen tapaturmavakuutus, mutta osallistuminen työtapaturman aiheuttamaan vahingon korvaamisen ei muka ole lakisääteistä? Onhan sekin. Tästä siis seuraavassa.
Aurinkoista kesän odotusta!
-Toni