02/2022 tein Tamlaan kaksi valitusta vakuutusyhtiön vääristä päätöksistä. Toinen oli toteutuneiden tulojen tarkastus ajalle 01.06.2020-31.05.2021 sekä aiheettoman takaisinperinnän peruminen ja toisena asiana tapaturmavuoden 2013 vuositulojen määrityksessä pois jätetty kyseiseen vuoteen kohdistuva tulospalkkio. Kuukauden verran vakuutusyhtiö asiaa jumitti yhtiössään eikä vastineessaan pystynyt selittämään mitään.
Tulospalkkion huomiotta jättäminen on täysin käsittämätöntä, mutta tukee vakuutusyhtiön työntekijöiden järjestelmällistä tietoisesti tehtyä oman tai yhtiön edun tavoittelua. Työnantajani maksaa edelliselle vuodelle kohdistuvaa tulospalkkiota aina seuraavana vuonna maaliskuun viimeisenä päivänä. Tämä lukee tälläkin hetkellä tilinauhassa eli vuodelle 2022 kohdistuva tulospalkkio maksettiin 03/2023. Vakuutusyhtiö kuitenkin perusteli valheellisesti, ettei tulospalkkiota kuulu laskea tapaturmavuoden tuloihin, koska sitä ei maksettu tapaturmavuonna. Laki kuitenkin kertoo selvästi, että tapaturmavuoden vuosituloihin tulee huomioida tulospalkkiot, bonukset ym. jotka vahingoittunut saa tai olisi tullut saamaan tulevaisuudessa. Tähän sovelletaan vanhaa ennen 2016 tullutta uudempaa lakia. Vuonna 2013 en ollut saanut tulospalkkiota vuodelta 2012 (en ollut koko vuotta työsuhteessa) ja vuodelle 2013 sen ensimmäistä kertaa sain. Tamlan valituksen vastineeseen vakuutusyhtiö ei perustellut muuta kuin, että sitä ei maksettu tapaturmavuonna, jolloin sitä ei voida laskea.
Eli siis vakuutusyhtiön määritellessä vuosituloa tapaturmavuonna 2013, siihen vaikuttaa ainoastaan sinä vuonna maksettu tulo. Vuonna 2021 maksettavaa ansionmenetyskorvausta vähentäen todellinen toteutunut palkka voidaan kuitenkin vakuutusyhtiön lakimiehen mukaan laskea tuloihin jotain, mitä ei ole koskaan maksettu, eikä tule seuraavanakaan vuonna maksamaan. Maksavat siis jo alussa vähemmän mitä kuuluu laskien tulot mahdollisimman pieneksi ja jatkossa keksivät toteutuneisiin tuloihin ylimääräisiä tuloja, jotta joutuvat maksamaan vähemmän tällöinkin. Perustellen kuitenkin, että sitä mitä ei ole maksettu kyseisenä vuonna ei oteta huomioon. Tiettyä ristiriitaa ja tämän tukemiseen on vakuutusyhtiöön ja Takoon palkattu sama lakimies ajamaan täysin käsittämätöntä laskentakaavaa.
Käsittelyaika on koko ajan vain pidentynyt. Se oli muutama vuosi sitten 8-10 kk, mutta nykyään Tamlan sivuston mukaan keskimäärin 11kk. Minun asioissani käsittelyaika on siis 03/2022 -> ja nyt ollaan 05/2023. Olen siis saanut 10/2021 asti liian vähän lakisääteistä korvausta ansionmenetyksestä, vuosien 2022 ja 2023 indeksikorotuksia ei ole huomioitu, puhumattakaan että vuodesta 2014 lähtien olen saanut liian pientä korvausta vakuutusyhtiön jättäen huomioimatta tulospalkkion laskelmistaan. Tällä hetkellä vakuutusyhtiö tekee kuukauden välein uuden päätöksen, josta ei voi valittaa. Tätä löysässä hirressä roikkumista on jatkunut max puolen vuoden mittaisin päätöksin vuodesta 2016 asti, vaikka korvaukset on minulle lain mukaisesti myönnetty. Vakuutusyhtiön työntekijät eivät siis anna tällä hetkellä valituskelpoista päätöstä, koska valitusasia on kesken Tamlassa. Tamlaan olen lähettänyt kiirehtimispyynnön ja vedonnut mm. selkeään tapaukseen ja helppoon asian käsittelyyn ilman lääkärilausuntoja. Mitään ei tapahdu.
Soitin Tamlaan 09/2022 ja minulle sanottiin, että asiat ovat nyt esittelijällä ja käsittelypäivä on muutaman viikon sisällä. Tamlasta pyydettiin tiedustelemaan asiaa parin viikon päästä uudelleen. Olen tuosta asti soitellut Tamlaan ja kysynyt joka asia on käsitelty. Viimeksi tällä viikolla 3.5.2023, eikä asialle ole vieläkään istuntopäivää päätetty. Esittelijä soitti minulle kuukausi sitten ja ilmoitti, että minun asiani käsitellään seuraavana, sillä hänellä se on nyt seuraavana käsittelyssä eikä muita juttuja ole. Lupasi varovasti asian perehtymisessä menevän pari viikkoa, mutta nyt hän on käyttänyt pelkästään minun asiaani yli neljä viikkoa saamatta asiaa eteenpäin. Olen tehnyt asiasta myös viivästyskorvaushakemuksen ja huvittavaa on, että viivästymiskorvauksen läpi menon määrittelee Tamla itse tapauskohtaisesti. Olen pyytänyt Tamlasta esittelijän esimiehen yhteystietoja, jotta voin kysyä kuka esittelijöiden työtehtävien edistymistä valvoo ja miten. En saanut. Soitin Finanssivalvontaan kysyen sieltäkin neuvoa, miten saan asiani käsitellyksi, mutta asia jäi vain lupaukseksi vastata sähköpostiini. Mitään ei ole kuulunut. Tämä kyseinen esittelijä on ollut koko ajan töissä eikä estettä töiden tekemiselle ole, sillä tottakai kysyin onko asialle joku inhmillinen selitys. Tällä tahdilla asioiden käsittelyssä ruuhkahan käy kestämättömäksi. Kyseessä on instanssi jonka toimintaa ja tehokkuutta ei kukaan valvo. Pandemian piikkin tätä on turha laittaa, sillä fyysisten palaverien pois jättäminenhän on nopeuttanut käsittelyjä.
Vuoden 2022 Tamlan toimintakertomuksessa tilastotietoa käsittelyistä ja käsittelyajoista ym.

Ja tässä vuoden 2020 toimintakertomuksesta katkelma, mikä osoittaa, että järjestelmän saamattomuuten ja ihmisten sosiaaliturvan toimimattomuuden tällä saralla. Käsittelyajat vain pitenevät, eikä asialle mitään konkreettista tehdä.


Tällä hetkellä puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa ovat samoja kuin edellisellä kaudella, samoin varajäsen. Puhumattakaan muista jäsenistä. Eli johto pysyy samana, jolloin esim. käsittelyaikojen syöksykierre ei tule muuttumaan. Kun kukaan ei valvo ja tekemistä ei arvioida, niin mitään kehitystä ei näissä valtion viroissa edes tarvitse tapahtua. Käsiteltävät asiat ovat tärkeitä ja niillä tulisi olla kohtuullinen käsittelyaika.
Nyt tosiaan on 7.5.2023 ja ensi viikolla taas soitan Tamlan asiakaspalveluun kysyäkseni joko käsittelypäivä on päätetty. Käsittelypäiviä ovat joka viikon keskiviikko ja torstai eli mikäli esittelijä saa hommansa tehtyä niin tällöin asia etenee suht nopeasti. Yksi iso ongelma tässä koko systeemissä on tässä vaiheessa. Mikäli esittelijä ei ole motivoinut, eikä kiinnostunut hoitamaan hänelle tulleita juttuja, hän voi esitellä ne väärin. Minä ainakin haluaisin nähdä esityksen ennen kuin se viedään päätettäväksi. Mikäli tässä kohtaa tapahtuu virhe, niin kuka ottaa vastuun? Ei kukaan, koska ei tarvitse. Valitanko Vakuutusoikeuteen ja odotan taas yli vuoden saadakseni lakisääteiset korvaukset ja rangaistukseksi vakuutusyhtiön työntekijät joutuvat laskemaan korvauksiini vain viivästyskoron? Voin kertoa etten ole valittamassa. En tule valittamaan enää koskaan Tamlaan enkä Vakuutusoikeuteen. Tämä taistelu tulee jatkumaan joka tapauksessa käräjäoikeudessa vakuutusyhtiön työntekijöitä vastaan petossyytteellä ja vahingonkorvausvaatimuksella. He ovat siellä vastaamassa henkilökohtaisesti tekemistään ratkaisuista.
Seuraavassa postauksessani käyn läpi tutkintapyynnön tekemistä ja perusteita. En ole koskaan tutkintapyyntöä tehnyt, enkä ole koskaan kuullut, että vakuutusyhtiön työntekijä olisi joutunut petossyytteestä käräjille. Joudun tämän kuitenkin tekemään ja perustelut voitte lukea seuraavasta tekstistäni.
-Toni