Vakuutusyhtiöiden työtapaturmavakuutuksen korvausvastuu maksettavaksi tulevista korvauksista on noin 4 miljardia euroa. Se on lähes 7-kertainen suhteessa vuotuiseen maksutuloon.
Siis kysymyksessähän on vakuutusyhtiöiden maksamat lakisääteiseen sosiaaliturvaan kuuluvat korvaukset, eivätkä korvaukset, jotka olisi oikeutetusti tullut työtapaturma- ja ammattitautilain mukaan pitänyt korvata. Liiketoiminnassaan vakuutusyhtiön myymä työtapaturmavakuutus on kannattamaton tuote, joka pitää muiden tuotteiden ohessa myydä työnantajayritykselle pakettina. Niistä saadut maksut tulee sijoittaa hyvin, jotta tämän sivutuotteen tappiot saadaan kuitatuksi. Työtapaturmavakuutuksen tarjoaminen on pakollista, sillä ilman sitä ei työnantaja muitakaan vakuutuksia vakuutusyhtiöltä ostaisi. Finanssivalvonnan tekemästä tutkimuksesta voit lukea täältä lisää Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen tilastotutkimus 2015-2019
Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen hinnoittelu perustuu vapaaseen kilpailuun. Työtapaturma- ja ammattitautilaissa säädetyt periaatteet vakuutuksen hinnalle ovat riski- ja kustannusvastaavuus, kohtuullisuus- ja turvaavuusperiaate, vakuutuksenottajien tasapuolinen kohtelu, sekä työturvallisuustyöhön kannustaminen. Jokaisella vakuutusyhtiöllä on vakuutusmaksuilleen omat maksuperusteet omine sovelluksineen. Nämä tiedot ovat tietenkin salaisia eli eivät kestä päivänvaloa. Maksuperusteet eivät siis ole julkisia. Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen hinta vaihtelee työnantajan teettämän työn vaarallisuuden mukaan (työtapaturma- ja ammattitautiriski) 0,05- 5 prosentin välillä työntekijän palkan mukaan. Yleisesti on puhuttu keskimäärin noin 0,7 prosenttia palkoista.
Enenemissä määrin työnantajat joutuvat ns. erikoismaksun piiriin. Tämä siis tarkoittaa vahinkokehityksen vaikutusta maksutasoon. Tämän vuoksi työpaikoilla kannustetaan yhä enemmän työturvallisuuden parantamiseen. Harvassa yrityksessä kuitenkaan avataan sen enempää sattuneiden työtapaturmien korottavaa vaikutusta vakuutusmaksuihin. Toisaalta vakuutusyhtiötkin jättävät tarkemmin kertomatta korvattavien työtapaturmien todellisista vaikutuksista vakuutusmaksujen nousuun.
Joillekin yhtiöille tämä on opittu ns. kantapään kautta. Tällöin yhteistyötä työnantajan ja työtapaturmassa vahingoittuneen työntekijän välille ei synny, jotta haettaisiin yhteisvoimin työtapaturmavakuutuslaissa säädettyjä korvauksia vakuusyhtiöstä. Työnantajalle tulee halvemmaksi, mikäli vakuutusyhtiö ei työtapaturmakorvauksia maksa. Täysin järjetön yhtälö vahingoittuneen kannalta.
Miten korvausjärjestelmä saataisiin muutetuksi oikeudenmukaiseksi? Ei tällä hetkellä mitenkään. Työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta koskeva lainsäädäntö ja sen jatkokehitys tapahtuu aina kolmikantaisesti. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) johtaa ja Työtapaturmavakuutuskeskus (TVK) antaa asiantuntijatukensa. Käytännössä järjestelmää on mahdotonta romuttaa kytköksistä johtuen. Tällöin vakuutusyhtiöt päättävät muutoksista vaarantamatta liiketoimintaansa STM:n sitä puoltaessa ja eduskunta nuijii mahdolliset lakimuutokset ilman vastalauseita.
Tiesitkö muuten, että korvauskäsittelijät vakuutusyhtiöissä eivät voi ottaa kantaa mihinkään päätöksiin liittyviin kysymyksiin, vaikka antavatkin päätöksessään yhteystietonsa juuri tätä varten. Kaikki ohjeet kysytään lakiosastolta. Tottakai, koska korvaukäsittelijän osaaminen on vain käytännössä nolla. Googlaamalla löytää paremmat vastaukset. Silti korvauskäsittelijä nostaa kuitenkin bonuksiin sidottua kovaa palkkaa. Tapaturmavakuutuksen korvauskäsittelijä ei voi olla niin idiootti, ettei ymmärrä saavansa palkkaa sen vuoksi, että moraalittomasti evätään lakisääteinen sosiaaliturva työtapaturmassa pysyvän haitan saaneelta ihmiseltä. Korvausten eväämisen jälkeen vahingoittunut työelämästä pudottuaan joutuu jatkamaan tappeluaan Kelan tai eläkevakuutusyhtiön kanssa. Tällöin korvaukset maksetaan verovaroista. Ainoastaan siksi, että valtion duunissa olevat virkamiehet haluavat tukea kannattamatonta liiketoimintaa saaden omia etuja sekä hyötyjä. Kytkökset. Oma napa. Vai onko päässäni foliohattu?
-Toni