Suora lainaus vakuutuslääkäri.fi sivustolta ja Sakari Rintamäen tiedotteesta:
”JÄRJESTELMÄ TUHOAA VAMMAUTUNEEN
Vammautunut kamppailee vammojensa kanssa, hän ei jaksa yleensä taistella enää vakuutusyhtiön kanssa. Järjestelmä tuhoaa vammautuneen, joka hakee itselleen oikeutta. Kun vammautunut on varma siitä, että vakuutusyhtiö tekee väärän päätöksen, hän tekee valituksen. Valituksen tekemisen hän panostaa kaiken, hän hakee asiantuntijan, yleensä lakimiehen lainopillista tietoa, joka varsinaisen valituksen yleensä tekeekin. Kaikki tämä maksaa. Hän odottaa toiveikkaana lähes vuoden muutoksenhakulautakunnan ratkaisua.
Vammautunut on taloudellisesti ja henkisesti loppuun ajettu. Hän yleensä lopettaa taistelun tähän, harva jaksaa valittaa vakuutusoikeuteen. Vakuutusyhtiö on päässyt päämääräänsä. Vammautunut on siirtynyt vammautuneena, varattomana, loukattuna ja hyljättynä yhteiskunnan tarjoamien palvelujen varaan, monesti vielä loppuelämäkseen vakuutuspetoksen uhrina.
TAISTELU VAKUUTUSYHTIÖN LAITTOMUUTTA VASTAAN TUHOAA MYÖS AUTTAJAN JA LÄHEISET
Poikani vammat eivät parane, niitä ei voi korjata. Olotilaa voidaan väliaikaisesti parantaa, iän mukana vammat kuitenkin vain pahenevat.
Taistelin poikani puolesta kuusi vuotta. Minulle käytiin samalla tavalla kuin saman kokeneille yleensä. Minulta meni kaikki voimavarat poikani asian hoitamiseen. Asetin poikani asian aina etusijalle. En huolehtinut firmastani, en siirtänyt tietotaitoani firmasta tyttärelleni, jonka piti ottaa vetovastuu. Johan 0y meni kurssiin Yrittäjän päivänä 05.09.2018.”
Todella hurjaa tekstiä ja ikävä kyllä liian usein toteutuva kuvio. Pysyvän haitan saanut, fyysisen terveytensä ja työkykynsä menettänyt työtapaturman uhri on vaikeassa tilanteessa. Vakava työtapaturma on kohdannut häntä ensimmäistä kertaa elämässään ja vahingoittunut olettaa kaiken sujuvan korvausten osalta kuten hyvinvointivaltiossa ja lakeja noudattavassa maassamme korvauskäsittelyn kuuluisikin sujuvan. Ainoa mikä lähes poikkeuksetta sujuu kuten oletetaan on vammojen hoito.
Vakavat vammat lähes poikkeuksetta pyritään hoitamaan mahdollisimman hyvin ja mahdollisimman nopeasti vamman vakavuudesta riippuen. Tämä ei liity vakuutusyhtiöön, vaan erittäin osaavan terveydenhuoltojärjestelmäämme. Tämä edellyttää, että työtapaturmassa vahingoittunut on hakeutunut oikeaan paikkaan hoitoon. Oma suositukseni on yliopistollinen keskussairaala, vaikkakin nykytilanteessa sen toimivuutta/ henkilövajetta kritisoidaankin. Yliopistollisessa keskussairaalassa on paras osaaminen ja parhaat laitteet hoitaa vahingoittunut parhaalla mahdollisella tavalla. Yksityiset lääkäriasemat lähettävät potilaat usein jatkohoitoon yliopistolliseen keskussairaalaan mikäli on kyse vähänkin vakavammasta vammasta.
Mikä oletus on vakavasti vammautuneen, ensimmäistä kertaa työtapaturmakorvauksia hakevan, tekevän omalta osaltaan kaiken oikein, jotta ylipäätään on edes teoriassa mahdollisuus lakisääteiseen sosiaaliturvaan kuuluvan työtapaturmakorvauksen saamiseksi? Hän on todennäköisesti tietämätömänä ensimmäisen lääkärikäynnin merkityksestä (mihin hoitoon ja milloin). Tietämättömänä vakuutusyhtiöön lähtevän vahinkoilmoituksen/ lääkärinlausunnon vamman syntymekanismin/syy-yhteyden/ sanojen tulkintamahdollisuudesta vakuutusyhtiössä jättää korvaukset maksamatta. Fyysisesti niin huonossa kunnossa, ettei pysty edes korvauksia hakemaan. Vastassa on miljardiyhtiö, joka tekee kannattavaa liiketoimintaa vakuutuksilla ja tulos heillä paranee jokaisesta laittomasti evätystä korvauspäätöksestä. Heille on luotu oma valitusjärjestelmänsä, josta käytettävä sana puolueeton tuo oksennuksen maun suuhun.
Peruskuvio on selvä. Ensimmäinen lääkärikäynti on aina ilmainen työtapaturmassa, eikä siinä mietitä vakuutusyhtiön tai työnantajan suosittelemia vaihtoehtoja vaan painellaan suoraan yliopistolliseen keskussairaalaan tarpeen vaatiessa taksilla tai ambulanssilla. Tämä käynti korvataan työnantajan ottamasta lakisääteisestä työtapaturmavakuutuksesta. Tämän jälkeen menee noin kolmisen viikkoa, kun alkaa vakuutusyhtiön suoraan sanottuna vittuilu. Ehkä ilmoittavat, että lisätutkimuksia tai lisäkorvauksia ei olla maksamassa. Tällöin asia on jo käyty läpi vakuutusyhtiössä ja arvioitu mahdollinen pitkäaikaisvaikutteinen kulu korvauksien suhteen. Vakuutusyhtiö lähettää kielteisen päätöksen, koska se on helppoa, eikä diagnoosia sattuneessa työtapaturmassa aiheutuneeseen vammaan tarvitse antaa. Syy-yhteys voidaan kieltää, vammamekanismi voidaan kieltää, syntyperäinen/kulumaa/vanha vamma kelpaa myös kielteisen päätöksen perusteeksi ilman sen kummempia perusteluita.
Mitä tämä sitten tarkoittaa vammautuneelle? Työkyky mennyt ja samalla lähtee toimeentulo, jota tulisi saada työtapaturmavakuutuksesta ansionmenetyskorvausta ensimmäisen vuoden ajan. Työkyvyttömyyden perusteella maksetaan päivärahaa sen kestäessä vähintään kolme peräkkäistä päivää vahinkopäivää lukuun ottamatta. Päivärahaa ei kuitenkaan makseta vahinkopäivältä. Päivärahaa maksetaan enintään vuoden ajan vahinkopäivästä lukien ja jokaiselta kalenteripäiviltä. Päivärahan suuruus on neljän viikon ajan vahinkopäivästä saman suuruinen kuin työntekijälle maksettu sairausajan palkka (kta:n mukainen). Päiväraha maksetaan sairausajan palkan maksaneelle työnantajalle. Jos sairausajan palkkaa ei ole maksettu, päiväraha määräytyy vahinkotapahtumaa edeltäneiden työansioiden perusteella.
Kielteisen päätöksen jälkeen vahingoittuneen toimeentulo on sairausajan palkkaa työuran pituuden ja työehtosopimuksen määrittelevän ajan perusteella. Tämän jälkeen Kelan sairauspäivärahoille. Samaan aikaan painaa päälle esim. asuntolaina, vastike, autolaina, lasten vaatteet, harrastukset, sähkölaskut, ruokakulut ym. Vakuutusyhtiön tekemä laiton väärä päätös ei kosketa muita kuin vahingoittunutta. Työnantajaa ei kiinnosta, vaikka kyseessä on heidän ottama vakuutus ja heidän tulisi työnantaja maksaa ansionmenetys, sekä hakea ottamansa vakuutuksen perusteella korvaukset takautuvasti. Tapella vastaan. Mutta eiväthän he hae, koska mikäli vakuutusyhtiö maksaa korvauksia, nousevat työantajan vakuutusmaksut vähintään samassa suhteessa. On vakuutusyhtiön ja työnantajan yhteistyölle on edullisinta tiputtaa työtapaturmassa vahingoittunut oman onnensa nojaan yhteiskunnan elätettäväksi, tukien varaan. Vahingoittunut hakee työkyvyttömyyseläkettä, mutta eihän hän sitä voi saada, koska kyse on työtapaturmasta.
Mitä luulet, kuinka moni jaksaa terveytensä ja työkykynsä menettäneenä taistella oikeuksiensa puolesta? Kertoa tarinaansa kavereille ja tutuilleen väsymykseen asti. Etsien vastauksia ja apua. Ymmärtäen pikku hiljaa saman mitä Rintamäki omilla sivuillaan ja minä omillani kirjoitamme. Saa neuvoja: ”Kuulutko liittoon, sieltä saa apua!” ”Kannattaa ottaa joku hyvä lakimies, tiedän yhden.” Liitto auttaa melko todennäköisesti valitusten teosta muutoksenhakulautakuntiin. Ja saman tekee ”hyvä lakimies” kovaa korvausta vastaan. Lakimiehillä on bisnes tehdä valituksia ja laskuttaa. Tähänkö vielä maksuvaikeuksissa olevan työtapaturman uhrin tulisi rahaa syytää?
Valitusprosessit kestävät vuosia. Työtapaturman uhri on fyysisesti ja henkisesti loppu. Ei jaksa taistella, luovuttaa. Tätä vakuutusyhtiö haluaa. Kaikki sen vuoksi, kun hän meni töhin sinä kohtalokkaana maanantaina. Teki ohjeiden mukaan, mutta silti loukkaantui vakavasti työtapaturmassa. Menetti työkyvyn ja toimeentulon. Kaikki tietävät mitä tapahtui. Työnantaja, työkaverit, perhe, sukulaiset. Eihän tämän pitäisi olla mahdollista.
Sitten löytyy sellaisia kavereita kuin minä. Vakuutusyhtiön laittomasti aiheuttamista vahingoista totuuksia kotisivuilla kirjoittava apina. Jonka kaiken järjen mukaan olisi pitänyt jo luovuttaa. Väärässä ovat. Vauhti vain kiihtyy. Tulen jossain vaiheessa perustamaan työtapaturmassa vammautuneita ilmaiseksi auttavan organisaation. Teen sitä jo toki nytkin pienessä mittakaavassa. Keinoja on ja sen vakuutusyhtiötkin tietävät. Tai siis korjaan, vakuutusyhtiössä työskentelevät moraalittomat työntekijät tietävät. Ei 2020-luvulla saa jälkiään peitellyksi varsinkaan tällä mittakaavalla toteutettuun ihmisoikeuksia polkevalla järjestelmällisellä toiminnalla. Näkyvyyden saamiseksi en valtamediaa tarvitse. Yle ja iltapäivälehdet eivät uskalla asiaan puuttua, kansanedustajista puhumattakaan.
Tarvitsen apua lukijoitani ja heidän aktiivisuuttaan levittää oikeaa tietoa. Tämä sivuillani oleva tieto auttaa jokaista, jota työtapaturma jollain tavoin koskettaa. Myös siis hyvä tietää etukäteen, jotta voi neuvoa myös muita, mikäli/kun työpaikalla sattuu vakava työtapaturma. Eli pyyntönä jälleen kerra, jaattehan sivustoani sosiaalisessa mediassa, kiitos! #äläluovuta
Tiesitkö muuten, että vakuutusyhtiön työntekijät eivät joudu vastuuseen aiheuttamastaan vahingosta tehdessään laittomia korvauspäätöksiä tai vääristellessään todisteita. Ainut rangaistus on maksamattomille korvauksille viivästyskorko. Se, että vahingoittunut neljän vuoden aikana on menettänyt asuntonsa ja joutunut luopumaan harrastuksistaan, laskemaan elämänsä laatua, menettänyt henkisen terveytensä laittomasta päätöksestä, sekä monta muuta taloudellista tappiota ei aiheuta korvausvastuuta. Käytetyistä lakipalveluista työtapaturman uhri ei saa korvauksia, vaan hän maksaa ne saamistaan korvauksista. Mikäli niitä koskaan saa. Mikäli asia muuttuu uhrin eduksi eli vakuutusyhtiö velvoitetaan maksamaan korvaukset viivästyskorkoineen, voi vakuutusyhtiö seuraavalla viikolla keksiä uuden laittomuuden ja sama vuosia kestävä valitusralli alkaa alusta.
-Toni