Tässä artikkelissa mainitsemani 7 pointita ovat omia mielipiteitäni perustuen yli 10 vuoden itseopiskeluun työtapaturmalaista, vahingonkorvauslaista, sen soveltamisesta, Tamlan ja Vakuutusoikeuden päätöksistä, lakimiesten haastatteluista, käräjä-, hovi- ja korkeimmanoikeuden ratkaisuista, sekä ennen kaikkea kaiken tämän tiedon yhdistämisestä kokemuksiini taistelussa vakuutusyhtiössä työskentelevien moraalittomien työntekijöiden häikäilemätöntä toimintaa vastaan.
- Älä maksa valituksen tekemisestä lakimiehille tai lakitoimistoille. Heistä ei ole käytännössä mitään apua, sillä he eivät pureudu juurisyyhyn eli luotuun järjestelmään, jossa vakuutusyhtiö saa käytännössä tehdä mitä vaan joutumatta rikosoikeudelliseen vastuuseen. Lakimiehillä on oma bisnes ja se, että tarjoaa valittamisessa apuaan Tamlalle tai Vakuutusoikeudelle, ei tarkoita muuta kuin sinulle lisäkuluja. Riittävän valituksen voi tehdä hieman perehtymällä asioihin. Mikäli saat oikeutta ja päätös esim. Tamlassa muuttuu eduksesi, et tule saamaan muuta kuin viivästyskorot maksamatta jääneiden korvausten päälle. Lakiavun korvaamiseen ei tule velvoitetta. Jatkovalitukseen ja siihen lakiavun käyttö maksaisi sinulle jälleen lisää, joten viimeistään tässä vaiheessa lamppu pään päällä tulisi syttyä. Mihin lakimiestä ja hänen palvelujaan todellisuudessa tarvitset? Toki, jos kukkarosi on kunnossa, niin voit valittamisen ulkoistaa.
- Tehdessäsi valitusta huomiothan tämän eli varmista toimittaessasi valituksen vakuutusyhtiöön, että vakuutusyhtiö toimintaa kaikki valituksessasi esittämäsi todisteet Tamlaan. Eli kun vakuutusyhtiö ei muuta päätöstä valituksestasi, se toimittaa asiakirjat ja oman vastineensa Tamlaan. Kun saat tästä ilmoituksen/tiedon, pyydä vakuutusyhtiöstä kaikki dokumentit, jotka he ovat valituksessa toimittaneet Tamlaan. Vakuutusyhtiö jättää systemaattisesti lakisääteisen kuulemispyynnön lähettämättä ja samoin omat todistusaineistonsa ilmoittamatta. Tätä ei kukaan valvo. Tamla, joka on vakuutusyhtiöiden rahoittama ”puolueeton” instanssi, voi tehdä päätöksensä, vaikka todisteet puutuisivatkin.
- Mikäli toimitat lisätodisteita suoraan Tamlaan, asiasi viivästyy. Tamla ilmoittaa asiasta suoraan vakuutusyhtiöön ja antaa 14 vrk toimittaa vastine. Mikäli vakuutusyhtiö ei toimita, käsitelly siis jatkuu 14 vrk:n jälkeen. Mikäli vakuutusyhtiö toimittaa vastineen, et saa asiasta tietoa voidaksesi antaa tähän oman vastineesi.
- Mikäli jokin saamasi päätös (vakuutusyhtiö, Tamla) on menettelyvirheen seurauksena laiton, sinulla on 5 vuotta aikaa tehdä päätöksen purkuvaatimus suoraan Vakuutusoikeuteen menettelyvirheeseen ja lain rikkomiseen vedoten. Tästäkään ei tietenkään seuraa maksimissaan muuta, kuin asian palautuminen vakuutusyhtiöön uudelleenkäsittelyyn.
- Mikäli ns. voitat Tamlassa eli vakuutusyhtiö ”velvoitetaan” suorittamaan korvaukset, ei vakuutusyhtiön tarvitse kuitenkaan mitään sinulle maksaa. Tamlan päätös ei ole velvoittava vaan suositus. Käytännössä vakuutusyhtiö voi tehdä päätöksen ettei se maksa sinulle ikinä yhtään mitään, vaikka sinulla olisi kaikki mahdolliset todisteet heidän toimintansa toteamiseksi laittomaksi. Vakuutusyhtiö voi halutessaan valittaa Tamlan päätöksestä Vakuutusoikeuteen. Tämä tarkoittaa noin vuotta lisäaikaa ja odottelua. Vakuutusoikeus voi ”tuomiollaan” palauttaa asian vakuutusyhtiöön ja kaikki alkaa jälleen alusta. Vakuutusyhtiö voi samasta asiasta maksaa esim. Tamlan suosittamat korvaukset ja kahden viikon päästä maksamisesta antaa päätöksen, ettei korvaa jatkossa enää mitään, perustuen blaablaablaa.. Kyseessä siis loputon ainoastaan valittamiseen perustuva lakisääteiseen sosiaaliturvaan perustuvien korvausten eväämisen toimintamalli ilman sanktioita.
- Mikäli vakuutusyhtiön tai esim. Tamlan toiminta on mielestäsi laitonta, voit tehdä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle . Mikäli oikeusasiamies edes vaivautuisi alkaa asiaasi tutkimaan (ei todellakaan tutki jokaista kantelua) ja hän toteaisi vakuutusyhtiön toiminnan vääräksi, on seurauksena nuhtelu, moite tjmv, joka ei taaskaan johda välttämättä mihinkään ellei vakuutusyhtiössä niin haluta. Tästä lisää tietoa aiemmassa kirjoituksessani.
- Vahingonkorvauslaki 2 luku Vahingon aiheuttajan korvausvastuu 1 § ”Joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä tässä laissa säädetään, muuta johdu.” Eli kun kyseessä on työtapaturma on työnantaja vastuussa lähtökohtaisesti. Työtapaturmavakuutuksen ottaminen ei korvausvelvollisuutta poista. Korvausvastuuta ei siis pelasta myöskään vakuutusyhtiön laiton päätös olla korvaamatta. Syy-yhteys ja tapaturman määritelmä ovat ratkaisevia pointteja. Sinun ei siis välttämättä tarvitse valittaa vakuutusyhtiön päätöksestä ja aloittaa lopun elämäsi kestävää valitusrumbaa ja kuunnella vakuutusyhtiön systemaattisesti asiakaspalvelussa ja heidän esimiestensä taholta harjoittamaa vittuilua. Voit viedä työnantajasi käräjille saatuasi päätöksen vakuutusyhtiöstä ja vedota siihen, että korvausta ansionmenetyksestä, pysyvästä haitasta, kivusta ja särystä ei makseta. Todistajina terveyden osalta hoitavat lääkärisi ja tällöin jää osoitettavaksi syy-yhteys ja tuottamuksellisuus. Työnantajan tehtävä olisi tapella vakuutusyhtiön kanssa ja työnantajan tulisi maksaa korvaukset ensisijaisena. Nykykäytäntönä vahingoittunut työntekijä voidaan siis periaatteessa irtisanoa terveydellisistä syistä työtapaturmasta johtuvien sairauspoissaolojen vuoksi. Ensin menee fyysinen, sitten henkinen terveys ja lopulta saa vielä kenkää. Moraali ja vastuunkanto. Työnantajasi ja vakuutusyhtiö ovat niin kauan olemassa, kun tekevät kannattavaa liiketoimintaa. Se merkkaa enemmän kuin yhden työntekijän elämä.
Tiesitkö muuten, että mikäli kuulut ammattiliittoon niin ammattiliitto voi vedota evätessään oikeusavun siihen, että työnantajaa ei ole tuomittu työtapaturmarikoksesta oikeudessa. Tämähän on täyttä vastuun pakoilua ja kertoo koko järjestelmän kytköksistä. Mikäli ammattiliiton puheenjohtaja istuu vahinkovakuutusyhtiön ja eläkevakuutusyhtiön hallituksissa kohtuu kovin kokouspalkkioin ym. etuineen, voidaan vain kysyä miksi helvetissä? Oma etuko vai jäsenten? Vaikuttaako hallituksessa istuminen vakuutusyhtiöitä vastaan nostettaviin oikeusjuttuihin? En minä ainakaan saanut ammattiliitolta pyytämiäni oikeuskeissejä vakuutusyhtiöitä vastaan luettavakseni. Minulle olisi riitäneet pelkät asianumerot. Työtapaturman uhri vammautuneena joutuu siis itse vahtimaan, että työnantaja tekee AVIin oikeansisältöisen ilmoituksen sattuneesta työtapaturmasta. Seuraamaan itse, että AVI tulee tekemään työtapaturmatutkinnan. Vaatimaan työnantajalle rikoksesta rangaistusta, luottamaan AVI:n tutkijan raportin oikeellisuuteen ja siihen, että syyttäjä lähtee asiassa syyttämään. Vakuutusyhtiölle AVIn tutkinnalla ei ole mitään merkitystä. Samaan aikaan työtapaturman uhri tappelee yksin vakuutusyhtiön ja Kelan kanssa saadakseen edes jostain osan toimeentulostaan. Siis osan. Vain siksi, koska hän ei saa vakuutusyhtiöltä hänelle kuuluvaa lakisääteistä sosiaaliturvaa. Työtapaturman kulut siirtyvät valtion maksettavaksi ja valtion virkamiehet tukevat tätä. Onko valtion omistusosuuksilla pörssiyhtiöihin jotain tekemistä asian suhteen?
-Toni