Saan enenemässä määrin yhteydenottoja koskien vakuutusyhtiöiden tekemiä kielteisiä korvauspäätöksiä työtapaturmalain mukaisiin korvauksiin. Olen blogini aloittamisesta asti kertonut, että autan mielelläni täysin ilmaiseksi työtapaturmakorvausasioissa, mikäli vain joku kokee tarvitsevansa apua. Sivujeni artikkelit sisältävät jo nyt kaiken oleellisen tiedon ymmärtämään vakuutusyhtiöiden korvauskäytännöt ja muutoksenhaun. Lukemalla artikkeleitani ja käyttämällä sivustoni hakutoimintoa (oikea yläkulma, suurennuslasi), löytyy erittäin paljon faktapohjaista tietoa korvausasioista, mm. vakuutusyhtiöiden vakiintuneista vääristä sekä laittomista korvauskäytännöistä.

Kaikki tieto on siis edelleen vapaasti käytettävissä täysin ilmaiseksi. Mikäli otat minuun yhteyttä, on sekin edelleen täysin ilmaista ja neuvon asiantuntemukseni sekä kokemukseni mukaan työtapaturma-asioissa. Huomioitavaa on, että kuulen aina tiedusteluissa yksipuolisen tarinan vahingoittuneen kertoessa tilanteestaan oman näkemyksensä. Otan siihen edelleenkin kantaa ja esittäen muutamia lisäkysymyksiä. Mikäli asiaa haluaa viedä eteenpäin minun avustamana, tulee asiaan syventyä tarkemmin. Tarkoittaa siis käytännössä, että nähtäväkseni on tällöin toimitettava tietyt asiakirjat ja dokumentit voidakseni auttaa asiassa enemmän. Tämänkin voin tehdä täysin ilmaiseksi, edellyttäen, että kaikki asian kannalta tärkeät asiakirjat ovat jo käytettävissä.
Teen korvausneuvontaa ja blogini kirjoittamista vain harrastuksena vapaa-ajallani ja puhtaasta halusta auttaa, enkä voi yleisesti ottaen syventyä yksittäisiin korvausasioihin tiettyä tasoa syvemmälle. Silmävammani rajoittaa arkipäiväistä elämääni ja joudun tietyistä asioista vapaa-ajallanikin tekemään kompromisseja. Kuten esim. tämä blogini kirjoittaminen. Hyvin usein julkaistavat artikkelini muodostuvat viikkojen kuluessa täydentäen. Välillä jaksan/pystyn enemmän kuin taas jonain toisena ajankohtana.
Valituksia Tamlaan tai Vakuutusoikeuteen en tee edes toimeksiantona ja perustelut tähän voit lukea artikkeleistani Miksi vakuutusyhtiön väärästä korvauspäätöksestä valittaminen Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakuntaan eli Tamlaan on turhaa? – Toni Korhonen sekä 7 pointtia miksi vakuutusoikeuteen ei kannata valittaa – Toni Korhonen Potilasvahinkovaatimukset väärin hoidettujen vammojen osalta tai vapaa-ajan tapaturmavakuutuskorvaukset ovat myös valittamista tahoihin, jotka ovat pelkästään vakuutuslääkärien pelikenttää. Nämä ovat niitä riita-asioita, joihin en omaa aikaani halua kuluttaa muuta kuin neuvoen, mikäli näistä tahoista ei vahingoittunut ole tietoinen. Sama koskee työkyvyttömyyseläkkeitä, jotka ovat korvausasiana aivan eri kuin työtapaturmaeläkkeet.
Mitä asioita siis otan jatkossa hoitaakseni korvausta vastaan? Teen joitakin keissejä ns. pro bonona. Latinankielestä peräisin oleva käsite pro bono publico lyhentyi jo termin käytön alussa pro bonoksi tarkoittaen vapaasti suomennettuna ”yhteiseen hyvään”. Termiä käyttävät erityisesti juristit vähäosaisien hyväksi tehdystä vapaaehtoistyöstä termin syntyseuduilla. En ole juristi, mutta tarjoan tietyissä asioissa apuani täysin ilmaiseksi selvitys- ja neuvottelutyössä, mikäli vammautunut on tapaturmassa vahingoittunut äärimmäisen pahasti ja korvauskäsittelyt ovat hoidettu törkeästi ja äärimmäisen epäinhimillisesti.
Työtapaturmaan tulee pystyä yhdistämään tuottamus, jotta voidaan periaatteessa jättää vakuutusyhtiöiden korvausriidat vakuutustenottajille. Lähtökohtaisesti lähden siis selvittämään tuottamusta ja vahingonaiheuttaja tullaan tällöin saattamaan aiheuttamistaan vahingoista vastuuseen. Kun kysymys on työtapaturmasta ja vakuutusyhtiön evätyistä korvauksista, on tärkeämmässä roolissa kysymys vastuusta ja vahingonkorvausvastuusta, mikäli tapaturmaan liittyy tuottamus.
Oli sitten vahingon aiheuttaja tuottamusepäiltynä työtapaturmassa työnantajan roolissa tai kaupunkina työmatkatapaturmassa esim. liukastumisessa, on tehtävä vahingonkorvausvaatimus. Tällöin tulevat mukaan myös vastuuvakuutukset ja olemme jälleen tekemisissä vakuutusyhtiön kanssa. Mikäli siis neuvotteluja vakuutusyhtiöiden kanssa haluamme tai heidän päätöstään päädymme odottelemaan. Päätöksen tekee vahingonkorvauksen vaatija.
Hoidan siis neuvottelut vahingon aiheuttajan kanssa ja pyydän riittävät ja oleellisimmat asiakirjat vakuutusyhtiön työtapaturma- sekä vastuuvakuutuspuolelta. Vastuuvakuutuksen vakuutusyhtiö tekee päätökset tuottamuksesta, sekä syy-yhteydestä, joten halutessaan heidän päätöstään voidaan odottaa ennen asian viemistä pakettina lakimiehelle. Mikäli vastuuvakuutuksen korvauksesta tulee riitaa ja asia viedään käräjille, on vastuuvakuutuksen ottajalla käytössään todennäköisesti vakuutusehtojensa mukaisesti vakuutusyhtiön lakimiehet puolustamassa. Tämä sopii meille, koska tällöin vastapuolen vakuutuslääkärit joutuvat käräjille kohtamaan kasvotusten henkilön, jonka korvaukset ovat evät evätty heidän päätöksensä johdosta. Toki kuitenkin lähtökohtaisesti haluamme aina hoitaa riita-asian neuvottelemalla ilman oikeudenkäyntiä, mutta kovin usein se vaatii haastehakemuksen lähettämistä.
Muistutuksena: Mikäli työtapaturmakorvaukset myönnetäänkin, tulee tuottamuksen olleessa kyseessä varmistaa tulevaisuus eli tehdä sopimus vahingon aiheuttajan kanssa myös varotoimenpiteenä jos/kun vakuutusyhtiö alkaa korvauksia vähentämään tai lopettavat tulevaisuudessa maksun kokonaan.
Hoidan siis neuvottelut asiaa koskevien tahohojen kesken ja kasaan paketin asiakirjoista, jotka on helppo viedä lakimiehelle arvioitavaksi ja alkaa neuvottelemaan lakimiehen palkkiosta hänen ottaessaan juttu hoidettavakseen. Lakimiehen palkkaamisesta päättää toimeksiannon tekijä eli vahingonkärsijä. Selvitän valmiiksi halutessasi myös lakimiehen. Pätevän lakimiehen löytäminen saattaa olla vahingonkärsijälle haaste, ellei ole kokemusta asiasta. Kulupuoli kannattaa kuitenkin miettiä valmiiksi hyödyntäen mm. mahdollista oikeusturvavakuutusta. Ennen lakimiehen palkkaamista annan neuvoja, mitä tulee ottaa huomioon palkatessasi lakimiestä.
Palveluni sisältää:
– valtakirjalla työtapaturmaan liittyvien korvausasioiden selvittämisen ja edistämisen sovitulla tavalla
– dokumentoinnin käydyistä neuvotteluista ja asiakirjoista
– viikottaisen yhteydenpidon vahingoittuneelle puhelimitse/ viestein asioiden etenemisestä
– neuvojen ja kokonaisymmärryksen antamisen vahingoittuneelle mitä mistäkin asioista mahdollisesti seuraa tai voi seurata
– halutessaan autan asian julkisuuteen viemisessä
– saat käyttöösi asenteeni, jolla hoidan asiaani kuin omaani. Tiedän miten asia tulee hoitaa ja mitä lakien mukaan voidaan ja kuuluu vaatia. Annan vahingoittuneelle mahdollisuuden keskittyä kuntoutumiseen ilman joutumista samalla taistelemaan oikeuksistaan ja loppuelämän kannalta äärimmäisen tärkeistä korvauksista
– keskustelutuen vaikeistakin asioista tsempaten uudessa elämän mullistaneessa tilanteessa omakohtaisesti asian jo läpikäyneenä
– toimeksiantaja eli vahingoittunut tekee asian etenemisen suhteen päätökset
– tarvittaessa annan suosituksen lakimiehestä
Otathan rohkeasti yhteyttä, mikäli omassa työtapaturma-asiassasi tarvitset apua. Mitä nopeammin asiaan reagoidaan oikein, sitä nopeammin näissä aikaa vievissä prosesseissa pystytään etenemään. Mikäli kuulut ammattiliittoon voit ehdottaa heille tarjoamaani konsultointiapua, mutta olisi iso yllätys mikäli yksikään ammattiliitto apuani huolisi. Syy on yksinkertaisesti siinä, että en ole sitä itsekään lakiapua saanut tietyltä ammattiliitolta ja olen siitä julkisesti kirjoittanut.
Tarjoamani palvelu on hinnaltaan erittäin edullinen vs. lakimiespalvelut, vaikka erityisosaamiseni on vähintäänkin samalla tasolla. Kova väite, mutta saa tulla vapaasti haastamaan asiantuntijuuttani. Kannattaa kuitenkin arvioida tarkkaan missä vaiheessa lakimiehen palkkaa, kun vaihtoehtona on hoitaa asia pienemmilläkin kustannuksilla.
Luovuttaminen ei ole vaihtoehto.
-Toni